Hälsoeffekter efter Fukushimakatastrofen

Den mentala eller fysiska påfrestningen av evakueringen efter katastrofen i Fukushima tros ha bidragit till 34 tidiga dödsfall. Det finns dock inga uppgifter på att någon av dessa orsakats av strålningseffekter. De flesta av dessa dödsfall orsakades av förvärring av en känd grundsjukdom, ”mental fatigue” efter olyckan eller störningar i sjukhusens arbete. 67% av de avlidna var äldre än 80 år och 78% av dödsfallen inträffade inom 3 månader efter katastrofen.

Arbetare på kärnkraftsanläggningen har rapporterat stress. 46,6% , av 885 undersökta arbetare på Daiichi, upplevde psykisk stress. Stressande faktorer inkluderade evakueringen från det egna hemmet (69,7%), upplevelsen av att ha kommit nära döden (53,1%), bevittnandet av vätgasexplosionen (32,2%), förlusten av egendom i tsunamin (32,2%), kollegers död (19,5%). Dessutom har fem letala hjärtinfarkter har diagnostiserats hos arbetare på Fukushima Daichi kärnkraftsanläggning efter olyckan.

 

http://www.world-nuclear-news.org/RS_The_health_effects_of_Fukushima_2808121.html